Innan veterinären

Alla fasar vi för den dagen vi kommer ut och våran älskade häst är sjuk eller har skadat sig. Det finns många sätt att förebygga både skador och sjukdomar, men det finns också förebyggande saker vi kan göra för att underlätta om olyckan är framme.


Det är alltid bra att ha en liten förstahjälpen låda i stallet för både häst och människa. Se även till att ha en lista uppsatt någonstans i stallet med olika viktiga telefon nummer. Tillexempel ditt eget och någon annan folk kan ringa om de inte får tag på dig, nummret till veterinären, djursjukhuset och ev. djurambulansen.


Sedan är det även viktigt att hålla koll på vad som är normalt för just din häst. Ha en liten lapp eller bok där du kan skriva ner hästens normalpuls, temperatur och andningsfrekvens. Detta är alltid bra att ha så du kan kolla det innan du tillkallar veterinär. Andra saker som är bra att kontrollera både när hästen är frisk och innan man ringer veterinären är hästens aptit, avföring, kissar den ovanligt mycket/lite, slemhinnor, tarmljud och övrigt allmäntillstånd, är hästen slö, orolig eller svettas den kanske ovanligt mycket.


Normal temperatur för en vuxen häst är ca 37-38 grader.
Normal puls är ca 28-40 slag/minut.
Normal andninsfrekvens är ca 8-16 andetag/minut.


Pulsen på en häst kan kollas på flera olika platser blandannat under ganascherna, på bakre delen av kotan och på vänster sidan bakom hästens armbåge.
Tarmljud lyssnar du lätt efter genom att lägga örat mot hästens mage, är det helt tyst kan det vara ett symtom på kolik.
Slemhinnorna kan du titta på i hästens mun ovanför tänderna, det ska vara ljus rosa.


Försök även komma ihåg och nämna för veterinären om hästen gått på någon medicinerin eller nyligen är vaccinerad.

Har du något eget tips "att tänka på" du vill dela med dig av till andra hästägare, skriv till hästliv via mailen:
[email protected]

~Hästliv


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hastlivblogg.blogg.se

En liten tips och trix blogg för alla hästintresserade.

RSS 2.0