Maskros

Maskrosen trädgårdsälskarnas mardröm, barnens sommarblomma och föräldrarnas eviga fiende i kampen om fläckfria kläder. Denna lilla solgula blomma som verkar överleva var och vad som hällst. För vem har inte under de varma sommar månaderna lurat vänner med att "knäppa" maskrosblommor i ansiktet på dem, gjort sig lustigt tuttande maskros visslor eller önskat något och blåst ut en överblommad maskrosboll.


Men trotts att maskrosen gjort sig känd som ogräs så är den en underskattad liten medicinväxt. Det är inte bara kaniner som mår bra av och tycker om maskrosor. De är även bra för oss människor samt våra kära hästar.


Maskrosor är rika på vitaminerna A, B, C och D, så pass att de innehåller mer A vitamin än morötter. De är även rika på kalium, kalcium och magnesium. Till hästen plockar man framför allt bladen och rötterna, de kan ges både färska och torkade. Färska blad kan man ge flera nävar dagligen och torkade ca 30 gram/dag, rötterna bör man ge 4-5 st färska om dagen eller ca 20 gram torkade/dag. Bladen kan man plocka under hela sommaren, rötterna däremot bör plockas efter midsommar fram till sensommaren.


Vid olika lever och njurbesvär är det bra att ge maskrosor, de har en väldigt stark inverkan på levern och har en blodrenande effekt. De är även milt laxerande och speciellt bladen är väldigt urindrivande. Maskrosor ska även vara bra vid behandling av reumatiska besvär. Det sägs även att den vita växtvätskan som kommer ur maskrosor ska kunna hjälpa mot vårtor.

Så nu finns all anledning i världen att hjälpa mamma rensa maskrosor ut trädgårdslandet.

~Hästliv


Kommentarer
zuzanna

Bra inlägg , jätte fin blogg ! :)

2013-01-28 @ 20:05:44
URL: http://ridmuppen.devote.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hastlivblogg.blogg.se

En liten tips och trix blogg för alla hästintresserade.

RSS 2.0